Akce

4.6.2010

4. - 5.6 - Folklorní festival "Polabská vonička 2010"

Ve dnech 4. – 5. června 2010 proběhl v Nymburce v Parku Pod hradbami 14. ročník mezinárodního folklórního festivalu Polabská Vonička. Základním smyslem festivalu je navracet široké veřejnosti povědomí o půvabu lidových tradic, zvyků a nechávat zaznít lidové písně v tradičním podání. Festival tohoto zaměření je v Polabí již ojedinělý, nedílnou součástí je práce s dětmi.

Děti mají možnost poznat lidové tance a zvyky z různých koutů republiky – na setkání „Soubory souborům“, které proběhlo v pátek 4. června v sále COPu, kde se jednotlivé soubory představují ostatním v krátkém pásmu. V sobotním hlavním programu letošního festivalu, který se nesl v záplavě slunečních paprsků, vystoupilo sedm souborů ze všech koutů České republiky a jeden zahraniční host ze Slovenska. Tím byla východoslovenská Čarnička.

Festival otevřela pražská cimbálovka Jiřího Janouška. Bohužel nakonec nedorazil soubor Benešáček, nicméně ostatní soubory Nivnička, Čarnička, Kyjovánek, Šáteček, Furiant, Dyleň, Kominiček a Kalamajka vytvořily krásnou atmosféru. Zpestřením programu bylo vystoupení Standy Hložka, který nejen zapíval staré a známé hity, ale pro potěchu nejmenších diváků zařadil i dětské písně v netradičním podání.

Mezi doprovodné akce patřila nejen výstava „Česká republika – folklórní velmoc v srdci Evropy“, která je otevřena od 26. května do 25. června 2010 ve foyer městské radnice v Nymburce, ale i řada tradičních čekých výrobků přímo v místě konání festivalu. U dětí nejvíce sklidil úspěch dráteník z Moravy, který trpělivě celý den učil děti základům drátkování. Pořadatelé odhadují, že na festival si našlo cestu kolem tří set diváků, kteří si folkórní událost nenechali ujít i v konkurenci leteckého dne a závodu dračích lodí.

V roce 2011 proběhne v Nymburce patnáctý ročník Polabské Voničky. Organizátoři již nyní slibují některé novinky, které by měly festival napřesrok ještě více zpestřit a zpříjemnit tak divákům víkendový den ve znamení lidové muziky a tanců!

Za Městské kulturní středisko Nymburk Lukáš Kadava (převzato ze stránek www.nymburk.info)




fotografie ze 14. Polabské voničky naleznete na stránkách
páteční program - soubory souborům
sobotní program