Akce

9.8.2014

9.-16.8. - Soustředění ve Vysokém nad Jizerou

Stejně jako každý rok jsme i letos jeli na soustředění – a co to vlastně znamená? Dlouhé tréninky s naší choreografkou Romanou, týden plný posilování, pro muziku opakování skladeb a učení se nových s Karlem Krasnickým, ale hlavně zábava, skvělé hry a odreagování… No prostě super týden na začátku srpna :)

Naše „dovolená“ začala už v pátek 8. srpna, kdy proběhlo nakládání zavazadel – každý dotáhl svůj kufr nebo batoh plný oblečení, a jiných „velmi potřebných věcí“, ale i tak jsme druhý den všichni jeli vlakem s batohy, které byly plné všech věcí, co jsme zapomněli, a bez kterých by se ten týden nedal vydržet. Po několikahodinové cestě vlakem jsme konečně dorazili do Jablonce, a čekala nás už jen šesti kilometrová procházka do Vysokého, kde byl penzion Aktiv. Po příchodu, rozdělení do pokojů, a po obědě, na který se těšil snad každý, jsme se odebrali na své pokoje, kde mohl začít náš ničím nerušený odpočinek.

Letos nás celým soustředěním provázel Lidový rok – prošli jsme si všechny důležité lidové svátky, a ke každému svátku jsme měli nějakou aktivitu. Tento rok jsme zahájili masopustem – nejdříve jsme si vyrobili kostýmy na motivy různých tradičních postav, a pak jsme se odebrali do tělocvičny, kde byla přehlídka našich veleděl. To bohužel nebyl konec – vyzkoušeli jsme si pak i maskování, které se dříve používalo… Budete se divit, ale voda a mouka na obličeji vás promění k nepoznání. Dále jsme ve Folklorním roce zažili Čarodějnice spojené s napínavou honičkou po parku, Vánoce spojené s nákupní horečkou, kradení Májek, při kterých se projevila naše bojovnost, Královničky, Jízdu králů (ukrást Vaška byl celkem problém) a Velikonoce.

Samozřejmě že jsme si jenom nehráli. Přes den jsme se střídali v tělocvičně u Romany, která nás rázným, ale účinným způsobem naučila nové tance – pro malé a střední děti vymyslela tzv. Zvěřinec, a pro velké Mateníky (tento tanec dostál svého jména :)). Muzika mezitím pilně cvičila ve společenské místnosti pod vedením Karla Krasnického, se kterým se naučili nové skladby, a později i znova nazkoušeli již dlouho hrané kousky. Celé naše týdenní snažení bylo korunováno na konci pobytu vystoupením pro Kláru a její rodinu.

V samotném závěru soustředění jsme si vytvořili vlastní, a často velmi kreativní trička – to proto, aby bylo vidět, že patříme do Šátečku. Poslední večer pak proběhlo vyhlášení soutěže týmů v Lidovém roce (gratulace pro vítězný A-tým!! :)), a nikdo nepřišel zkrátka – každý dostal něco dobrého na zub, a maličkosti na památku.

Celé soustředění jsme nezakončili jinak než stylově – diskotékou se svítícími náramky, které se v naprosto tmavé tělocvičně hodily coby malá baterka.

Takže děkujeme všem, kteří pro nás tyto nezapomenutelné zážitky připravili, a dopřáli nám tak nádherný týden!!! :)