Akce

11.9.2008

11.-13.9. - Festival Polabská vonička, Šebkův Nymburk

Druhý zářijový týden je pro folklórní soubor Šáteček tím nejdůležitějším týdnem v celém roce. Probíhá totiž folklórní festival Polabská vonička - Šebkův Nymburk, jehož vznik inicioval zakladatel Šátečku pan Oldřich Kusovský.
Diváky jsme na konání festivalu upozornili čtvrtečním vystoupením na náměstí. Největší radost z nás měl majitel jedné místní restaurace, který si s námi notoval píseň Okolo Nymburka.
V pátek dopoledne jsme spolu se soubory Czestochowa z Polska, s kterým jsme se seznámili vloni ve Spojených státech, a Kordulka, doprovázená Gajdošskou muzikou ze Starého Poddvorova, zahráli a zatančili školním dětem v parku Pod Hradbami. Odpoledne následoval tradiční program "Soubory souborům", kdy si zúčastnění navzájem předvedou to nejlepší z celého repertoáru. Když uplynul čas vyhrazený pro tento program, nikomu se nechtělo pryč. Spustili jsme tedy Doudlebskou. Tento tanec jsme učili děti v USA, studenty VŠE v Praze, ale nikde ho nepochopili tak rychle a netancovali v tak velkém množství a s takovou chutí jako na Polabské voničce. Poláci nás naoplátku naučili "Labadam". Pak už ale nastal čas večeře. Ve 21.00 jsme se všichni na taneční parket vrátili, abychom v rytmu disca předvedli i mnohé folklórní kreace. Náš cíl - unavit malé děti, aby brzo usnuly, se povedlo splnit, avšak my jsme je okamžitě následovali.
V sobotu jsme tudíž byli čilí na galavystoupení. Tam se kromě dříve zmíněných souborů představil folklórní soubor dospělých Dykyta z Přerova, Dudlajda z Českých Budějovic a Dzipars z Lotyšska.
Všem souborům se vystoupení moc povedla, a to díky výbornému ozvučení, hezkému prostředí v parku Pod Hradbami a skvělé organizaci. Za soubor Šáteček bychom ještě chtěli poděkovat DDM Nymburk za ochotu poskytnout ubytování.