Akce

4.4.2009

4.4. - Krajská soutěž dětských folklórních souborů



Šáteček na přehlídce dětských folklorních souborů v Praze

V sobotu 4.dubna jsme se zúčastnili přehlídky dětských folklorních tanečních souborů a soutěže zpěváčků z regionů Prahy a středních Čech. Tento ročník jsme měli zastoupení v obou soutěžních kategoriích, jak v soutěži zpěváčků, tak i tanečních souborů.
V pěvecké soutěži náš soubor zastupovala Zuzka Roudnická, na housle a flétnu ji doprovázeli Maruška a Lada. Do soutěže měla Zuzka připravené dvě písničky, první sólovou „Kolovrat“ a druhou s doprovodem muziky „Hřej sluníčko, hřej“. Zuzka hladce prošla až do finálového kola, kterého se účastnilo už jen pět zpěváčků. Po opětovném zazpívání obou písniček se porota dlouho radila. Než vybrala vítěze, stihli jsme si udělat na jevišti prostorovou zkoušku. Poté přišla uvaděčka a při vyhlašování výsledků pronesla pro nás velmi krásně znějící slova: „Na druhém místě se umístila Zuzana Roudnická ze souboru Šáteček.“ Zuzka plná nadšení vyskočila na pódium, kde si přebrala diplom a pozvánku na celorepublikové kolo pěvecké soutěže do Velkých Losin.
V půl třetí vypukla taneční soutěž, ve které se každý soubor snažil předvést to nejlepší ze svého repertoáru během deseti minut. S naším vystoupením jsme byli celkem spokojeni, i když pokaždé se najde něco, co by se dalo zlepšit. Porota nám doporučila vyzkoušet si v praxi práci s hoblíkem, aby tanec „Bednář“ vyzněl věrohodněji. A také výrazy některých z nás byly příliš soustředěné na tanec a nevyzařovala z nich lehkost. Naopak pochváleni jsme byli za pěkné propojení malých a velkých tanečníků, dobré využití prostoru jeviště a také naše muzika podle poroty dobře „šlape“.
Účast na přehlídce dětských folklórních souborů pro nás byla velmi cennou zkušeností. Konkurence souborů ze středních Čech a Prahy byla velká, ale nejednalo se o rivalitu, nýbrž o výměnu zkušeností a inspirací.

Maruška & Vašek